Szukaj w serwisie

×
27 czerwca 2017

Deser na niedzielę – Tort „Czarny Las”

"Tort Szwarcwaldzki", "Black Forest Cake" lub po polsku "Czarny Las" - to wspaniałe czekoladowe ciasto z wiśniami, przełożone delikatnym śmietankowym kremem i udekorowane wiórkami czekoladowymi. W wersji "tylko dla dorosłych" nasączyć możemy je wiśniówką, w wersji light, wystarczy kompot wiśniowy.

Składniki:

Na ciasto czekoladowe:

6 dużych jaj

63 gramy masła

90 gram mąki

45 gram kakao

200 gram cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

Na krem:

500 ml śmietanki kremówki

250 gram serka mascarpone

35 gram cukru pudru

śmietanfix

Dodatkowo:

1 szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu

(wiśnie zalać 2 kieliszkami wiśniówki lub wódki)

1/2 szklanki kompotu wiśniowego

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

opcjonalnie kilka czerwonych czereśni z ogonkami

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę oraz kakao przesiewamy do miski. Jajka ubijamy na parze z cukrem, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość.

Do ubitych z cukrem jaj, powoli wysypujemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Powoli wlewamy przestudzone masło.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

Dno okrągłej tortownicy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Do foremki wlewamy przygotowaną masę na ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 30 minut.

Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Teraz czas na krem: śmietankę ubijamy na pół sztywno z cukrem, po 1 łyżce dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż masa będzie miała konsystencję kremu.

Blaty tortowe dokładnie nasączamy kompotem wymieszanym z wiśniówką odsączoną z wiśni.

Pierwszy krążek ciasta smarujemy kremem i układamy na nim wiśnie, układamy drugi krążek ciasta i delikatnie dociskamy.  Całość smarujemy resztą kremu, dekorujemy wiśniami, posypujemy tartą, gorzką czekoladą.

Tort schładzamy w lodówce. Smacznego!



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję