Uwielbiam pomarańcze i pomarańczowy aromat a ponieważ mam spory zapas pomarańczowej skórki kandyzowanej, postanowiłam upiec muffinki o takim właśnie aromacie. Przepis który Wam przedstawiam jest bardzo łatwy, a muffinki pięknie wyrastają, są aromatyczne i wilgotne.
Naprawdę polecam bo muffinki to jedne z najprostszych słodkich wypieków.
Z podanej ilości składników upiekłam 16 muffinek:
300 gram mąki pszennej
180 gram cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 jajko
125 gram masła rozpuszczonego
60 ml kefiru lub maślanki
100 ml soku pomarańczowego
aromat pomarańczowy
kandyzowana skórka pomarańczowa 2 lub 3 łyżki
Sposób wykonania:
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę), w drugiej łączymy ze sobą kefir, sok pomarańczowy, rozpuszczone masło, jajko i aromat pomarańczowy.
Do składników suchych dodać składniki mokre, wymieszać i przełożyć do foremek mufinkowych wyłożonych papilotkami.
Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C, piec około 25 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl