Szukaj w serwisie

×
10 maja 2017

Deser na niedzielę – Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z owocami to lekki, pulchny i niezwykle smaczny deser. Świetnie się  sprawdza w okresie późnowiosennym i letnim, kiedy na każdym straganie możemy kupić świeże i przepyszne owoce, stanowiące dodatek do ciasta.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Tak naprawdę można je upiec również z dodatkiem jabłek czy śliwek, ale moje ulubione to jogurtowe z jagodami lub świeżymi truskawkami.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Ja dzisiaj upiekłam ciasto z mrożonymi jagodami amerykańskimi. Wyszło go sporo,  bo blaszka z wysokimi brzegami o wymiarach 33 cm x 24 cm.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Składniki:

5 jajek

1 szkalnka cukru

100 ml oleju

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 opakowania cukru wanilinowego

kilka kropel armatu cytrynowego

500 gram jogurtu naturalnego lub greckiego

3 i 3/4 szkalnki mąki pszennej

szczypta soli

500 gram owoców (u mnie mrożone jagody)

cukier puder

Fot. Anna Frach/ TheFad

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy (góra - dół) do 180 stopni Celsjusza.  Prostokątną blaszkę o wymiarach mniej więcej 33 x 24cm (może być mniejsza bo ciasto nie wyrasta zbyt wysokie), wykładamy papierem do pieczenia.

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, tak długo aż do uzyskania jasnej i pulchnej masy. Zmniejszamy obroty do minimum, lub mieszając przy użyciu tzw. rózgi kuchennej,  dodajemy do masy po łyżce jogurtu, na przemian z olejem.

Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą,  i dodajemy powoli do masy, delikatnie mieszając.

Przygotowane ciasto jogurtowe, przekładamy na blachę. Na wierzchu układamy owoce i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 45-50 minut.

Po tym czasie, ciasto powinno być już upieczone, ale dla bezpieczeństwa warto przeprowadzić tzw. próbę patyczka. Jeśli ciasto jest jeszcze mocno wilgotne w środku i oblepia patyczek, pozostawmy je jeszcze w piekarniku przez około 10 minut.

Po upieczeniu, ciasto wykładamy na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem i  zjadamy z przyjemnością.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję