Szukaj w serwisie

×
26 sierpnia 2016

Deser na niedzielę – Tiramisu

Tiramisu to sztandarowy deser włoskiej kuchni, znany na całym świecie. Delikatny i aromatyczny krem z serka mascarpone, puszyste biszkopty i pachnąca kawa, stanowią podstawę deseru. Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu oznacza ''poderwij mnie'', ''ocknij się'', ''przebudź się''. Tradycyjnie, deser podawany jest we Włoszech w towarzystwie filiżanki mocnego espresso na... drugie śniadanie.

Składniki:

2 opakowania serka mascarpone (po 250 gram)

4 jajka

Pół szklanki drobnego cukru

Pół filiżanki zaparzonej mocnej kawy

50 ml amaretto lub likieru baileys

Paczka podłużnych biszkoptów

Kakao lub gorzka czekolada do posypania

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, pozbawioną grudek masę. Można ubić je na parze a następnie ostudzić lub użyć cukru pudru. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy serek mascarpone.  W osobnej miseczce ubijamy na sztywno białka i łączymy z masą serową delikatnie mieszając.

Ostudzoną kawę mieszamy z likierem i wylewamy na płaski talerz, moczymy w niej dokładnie biszkopty i układamy je na dno szklanego naczynia. Na biszkopty wykładamy przygotowany serek mascarpone. Jeśli naczynie jest niewielkie, możemy ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i serka. Wierzch deseru posypujemy gorzkim kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masa serowa dokładnie stężała. Przygotowany w ten sposób deser mascarpone jest deikatny i mniej kaloryczny niż w wersji ze śmietaną.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję