Dzisiaj przepis na sernik i niby to nic nadzwyczajnego, ale ten przepis powinien ucieszyć osoby mieszkające poza Polską i nie mające dostępu do polskich produktów.
W większości sklepów krajach europejskich, dostępne są serki quark. Mają one konsystencję serka homogenizowanego i niską zawartość tłuszczu. W 100 gramach quarka jest zaledwie 65 kcl.
Kiedy po raz pierwszy piekłam sernik z użyciem tych serków, byłam lekko przerażona. Masa serowa przypominała gęstą śmietanę i bałam się, że będzie wypływać z foremki. Ale udało się! Sernik z quarków jest lekki, puszysty i kremowy w konsystencji.
Składniki na sernik (okrągła foremka o średnicy 22 cm)
3 opakowania serka quark po 250 gram
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki cukru
125 gram masła
6 jajek
cukier wanilinowy
aromat cytrynowy
opcjonalnie rodzynki, skórka pomarańczowa
Polewa czekoladowa z kakao
4 łyżki kakao
100 gram masła
2 łyżki mlek
90 gram cukru pudru
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka z cukrem utrzeć na gładką masę, stopniowo podczas ucierania dodawać serek quark, mąkę ziemniaczaną i ostudzone masło.
Białka ubić na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać z masą serową oraz bakaliami.
Dno okrągłej foremki wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier lekko nachodził na brzegi i wlać do niej masę serową. Do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, włożyć foremkę z masą serową. Na dno piekarnika dobrze jest wstawić pojemnik z wodą. Wytworzona podczas pieczenia para, spowoduje że sernik nie straci na lekkości, będzie puszysty i idealnie wilgotny.
Upieczony sernik studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika - to spowoduje że sernik nie opadnie. Ostudzony posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową
Przygotowanie polewy czekoladowej:
W garnuszku podgrzać mleko, dodać cukier puder, dokładnie rozmieszać i zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać kakao, jeszcze chwilę gotować, mieszając aby nie pozostały żadne grudki. Gorącą polewą oblać sernik. Po ostudzeniu udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub owocami.
Smacznego!
Anna Frach, Thefad.pl