Szukaj w serwisie

×
20 lipca 2016

Deser na niedzielę – Krucha tarta z wiśniami pod budyniową kołderką

Do niedzieli jeszcze kilka dni, ale zakładając że część niezbędnych do wykonania tego deseru składników, wciąż jeszcze leży zamiast w naszej kuchni, na sklepowych półkach - publikujemy ten przepis już dzisiaj, abyście mieli czas na zrobienie zakupów.

Tarta, bo ona jest dzisiejszym pomysłem na deser,  jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Najczęściej przygotowuje się ją z ciasta kruchego lub francuskiego. Nadzienie do tarty, może być zarówno słodkie - wtedy na podpieczoną tarte wykładamy owoce lub różnego rodzaju słodkie kremy,   jak i wytrawne - wtedy nadzienie mogą stanowić warzywa np. szpinak, sery czy grzyby.

Nasz dzisiejsza propozycja na niedzielny deser  to  „Krucha tarta z wiśniami pod budyniową kołderką”

Składniki na kruche ciasto

200 g mąki krupczatki

5 łyżek cukru

szczypta soli

100 g zimnego masła lub oleju kokosowego

1 małe jajko

Składniki na wiśniowe nadzienie

400 gram wiśni (mogą być mrożone lub wypestkowane, z kompotu)

100 g cukru

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na masę białkowo- budyniową

3 białka

4 łyżki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

2 łyżki oleju

Mąkę wsypać do miski, dodać mielone migdały, cukier, sól, pokrojone w małą kosteczkę zimne masło lub olej kokosowy. Miksować mieszadłem miksera lub melaksera przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy).

Dodać  jajko i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną całość.  Z ciasta uformować kulkęę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Foremkę do tarty dokładnie wysmarować tłuszczem i wyrównując brzegi rozłożyć na niej 2/3  ciasta (resztę ciasta pozostawić w lodówce, będzie nam potrzebne do posypki). Wyłożone w foremce ciasto, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika,  na około 12 minut. Po tym czasie podpieczone ciasto wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i budyniowy proszek.

Wiśnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na wysypane bułką tartą ciasto.

Całość przykryć przygotowaną pianką budyniową. Pozostałą 1/3 kruchego ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać nim wierzch ciasta.

Piec w piekarniku przez około 25 minut,  aż do ładnego zrumienienia posypki. Gotową tartę posypać cukrem pudrem. Smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję