Jedno jest pewne - podstawowy przepis na dobre muffiny to skarb, a później pozostaje nam już tylko włączyć wyobraźnię.
Ja zdecydowanie nie potrafię się przekonać do muffinek przygotowywanych z olejem. Nic mnie tak nie zachęca do sięgnięcia po kolejną i kolejną babeczkę, jak jej słodko maślany zapach.
Fot. Anna Frach/ TheFad
Dzisiaj, do wersji podstawowej na muffinki waniliowe dodałam jagody amerykańskie i kruszonkę. Wyszły piękne - chrupiące z wierzchu dzięki kruszące a wilgotne od jagód.
Z podanego przepisu upieczecie 12 sztuk średniej wielkości muffinek:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 /2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 gram masła
kruszonka (przepis na kruszonkę znajdziecie tutaj)
200 gram jagód (u mnie mrożone amerykańskie)
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy. Masło roztapiamy i studzimy. Następnie mieszamy je z mlekiem i jajkami. Płynne składniki wlewamy do mąki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy lub mieszamy rózgą (ciasto jest dosyć gęste). Do przygotowanej masy wsypujemy jagody i całość delikatnie mieszamy.
Fot. Anna Frach/TheFad
Łyżką zamoczoną w gorącej wodzie nakładamy ciasto do ustawionych na blaszce papilotek. Każdą muffinkę posypujemy kruszonką i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
Fot. Anna Frach/ TheFad
Po wyjęciu upieczonych muffinek, pozostawiamy je do ostudzenia na metalowej kratce. Można podawać je posypane cukrem pudrem.
Smacznego
(af) TheFad.pl