Jedno jest pewne - podstawowy przepis na dobre muffiny to skarb, a później pozostaje nam już tylko włączyć wyobraźnię.
Ja zdecydowanie nie potrafię się przekonać do muffinek przygotowywanych z olejem. Nic mnie tak nie zachęca do sięgnięcia po kolejną i kolejną babeczkę, jak jej słodko maślany zapach.
Dzisiaj, do wersji podstawowej na muffinki waniliowe dodałam jagody amerykańskie i kruszonkę. Wyszły piękne - chrupiące z wierzchu dzięki kruszące a wilgotne od jagód.
Z podanego przepisu upieczecie 12 sztuk średniej wielkości muffinek:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 /2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 gram masła
kruszonka (przepis na kruszonkę znajdziecie tutaj)
200 gram jagód (u mnie mrożone amerykańskie)
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy. Masło roztapiamy i studzimy. Następnie mieszamy je z mlekiem i jajkami. Płynne składniki wlewamy do mąki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy lub mieszamy rózgą (ciasto jest dosyć gęste). Do przygotowanej masy wsypujemy jagody i całość delikatnie mieszamy.
Łyżką zamoczoną w gorącej wodzie nakładamy ciasto do ustawionych na blaszce papilotek. Każdą muffinkę posypujemy kruszonką i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
Po wyjęciu upieczonych muffinek, pozostawiamy je do ostudzenia na metalowej kratce. Można podawać je posypane cukrem pudrem.
Smacznego
(af) TheFad.pl