Te pyszne i chrupiące słodkości najczęściej można spotkać pod nazwą Saltine Cracker Toffee. Jest to bardzo dobry odpowiednik batonika Daim, który jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
Składniki:
30 sztuk solonych krakersów
pół szklanki brązowego cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
100 g masła
2-3 łyżeczki śmietanki 30 lub 36%
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Piekarnik należy nagrzać do temperatury 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na przygotowaną blachę, układamy ściśle jeden obok drugiego, warstwę krakersów. Krakersy nie powinny na siebie nachodzić.
W niewielkim garnuszku rozpuszczamy cukier z masłem i mieszankę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę i ciągle mieszając gotujemy około 5 minut, do czasu kiedy masa zgęstnieje i nabierze pięknego karmelowego koloru.
Gorącą masę wylewamy na ułożone na blaszce krakersy, i rozmarowujemy równo na całej ich powierzchni.
Całość wkładamy na około 6 minut do nagrzanego wcześniej piekarnika.
Po około 2 minutach karmel wyłożony na krakersy zacznie ''pracować'', pod wpływem temperaturu i zaczną się pojawiać na jego powierzchni bąbelki.
Nie należy przetrzymywać krakersów w piekarniku gdyż masa będzie zbyt twarda.
Po wskazanym czasie, krakersy z masą karmelową wyciągamy z piekarnika i studzimy.
W czasie gdy w piekarniku prażą się nasze batoniki, rozpuszczamy czekoladę z odbrobiną śmietany.
Czekoladową polewę wylewamy na wystudzone krakersowo-karmelowe batoniki i czekamy aż masa zastygnie.
Gotowy produkt kroimy na kawałki i... gotowe. Smacznego!