Szukaj w serwisie

×
20 października 2016

Coś na ząb z butternut squash – czyli dynia piżmowa w roli głównej

Butternut squash czyli dynia piżmowa, to warzywo z którym częściej "spotykają" się mieszkańcy Wysp Brytyjskich niż Polski.  A szkoda, bo poza kształtem, od rodzimej polskiej dyni, odróżnia ją przede wszystkim smak - jest lekko słodkawy z odrobiną nuty orzechowej.

Dynia piżmowa, fot. TheFad

Z dyni piżmowej możemy przygotowywać najróżniejsze potrawy - od tradycyjnej zupy krem, przez dyniowe muffinki po chrupiące placuszki.

Warto wykorzystać czas, kiedy warzywo to jest dostępne w sprzedaży i poeksperymentować z nim trochę.

Przepis na zupę krem z  dyni z pieczoną papryką już publikowaliśmy i znajdziecie go tutaj.

Poniżej kilka prostych przepisów na dania z dyni, które nie są skomplikowane i poradzą sobie z nimi nawet najwięksi, kuchenni laicy.

Chrupiące placuszki z dyni (przepis na 2 osoby)

1/2 kilograma dyni (pozbawionej miąższu i skóry)

1 jajko

2 łyżki mąki

sól, pieprz,

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

Placuszki dyniowe

Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko, delikatnie solimy i pozwalamy jej "się spocić".

Po około 20 minutach, dynię obcieramy z soku papierowym ręcznikiem i przekładamy do miski. Dodajemy całe jajko, mąkę, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy.

Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, nakładamy masę dyniową i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Placuszki świetnie smakują podane z kwaśną śmietaną lub w wersji light z jogurtem greckim.

Muffinki dyniowe

400 gram dyni piżmowej

350 gram brązowego cukru

4 jajka

300 gram mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka pomarańczowa

łyżeczka cynamonu

175 ml oleju słonecznikowego

szczypta soli

Muffinki dyniowe

Dynię kroimy w kostkę i zmiksujemy na gładką masę w melakserze. Dodajemy brązowy cukier, jajka i sól i miksujemy na umiarkowanych obrotach. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, oliwę i na końcu skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Foremkę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i do każdej z nich nakładamy przygotowane ciasto na babeczki.

Pieczemy we wskazanej temperaturze prze około 25 minut.

Babeczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Są pyszne, wilgotne i o niepowtarzalnym smaku.

Dynia w goździkowej zalewie

Polecam ten przepis, szczególnie teraz, gdy przed nami długie zimowe popołudnia i wieczory. Dynia w goździkowej zalewie jest świetnym dodatkiem do wielu potraw – nadaje im niepowtarzalny smak i orientalną nutę.

2 kilogramy obranej ze skórki i pozbawionej miąższu dyni

3 szklanki wody

2 szklanki cukru

8 goździków

1/3 łyżeczki cynamonu

1 szklanka octu 10%

10 słoików o pojemności ok 300 ml

W garnku gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy przez chwilę, tak aby dynia zmiękła, ale nie rozpadała się.

Cedzakową łyżką wyciągamy dynię z garnka i przekładamy do uprzednio wyparzonych słoików.

Do pozostałego w garnku wywaru, wlewamy szklankę octu i zagotowujemy. Zalewę wlewamy do słoiczków z dynią i dokładnie zakręcamy.

Anna Frach, TheFad.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję