Wczoraj pierwszy raz w życiu piekłam bagietki. I choć nie przychodzi mi to łatwo, musze się przyznać że wyszły okropne - twarde, suche i z zakalcem! Całe szczęście, nie zraziło mnie to do dalszych kuchennych eksperymentów, bo upieczona dzisiaj chałka z kruszonką, zrekompensowała mi z nawiązką wczorajszą porażkę.
Ten przepis z pewnością mogę polecić wszystkim tym, którzy tak jak ja wciąż poszukują nowości w świecie kulinarnych doznań.
Z poniższego przepisu upieczecie jedną,dużą, rumianą i przepyszną chałkę. Maślaną w smaku, puchatą ze słdoką kruszonką na wierzchu, która smakuje wspaniale zarówno z samym masłem, jak również z przeróżnego rodzaju dżemami, powidłami czy konfiturami.
Składniki na chałkę:
450 gram mąki pszennej
100 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki roztopionego masła
15 gram świeżych drożdży
1 całe jajko
1 łyżeczka soli
Składniki na kruszonkę
30 gram mąki pszennej
15 gram zimnego masła
15 gram cukru
1 jajko do posmarowania chałki
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy - w tym celu mieszamy ciepłe mleko z łyżeczką cukru, rozkruszonymi drożdżami oraz 2 łyżkami mąki, i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż drożdże zaczną pracować i rozczyn powiększy swoją objętość.
Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, roztopione masło, sół, jajko oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy długo i dokładnie, aż będzie lśniące i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miesjce do wyrośnięcia na około 60 minut.
Po tym czasie, ciasto jeszcze raz wyrabiamy, aby się odpowietrzyło a następnie dzielimy je na 4 części i formujemy z każdej z nich rulonik.
Jak zapleść chałkę możecie zobaczyć na filmie:
Gotową chałkę układamy na papierze do pieczenia,przekładamy na blaszkę i odstwiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Teraz cza na kruszonkę. W misce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i wyrabiamy aż do powstania drudek jednolitego ciasta.
Wyrośniętą chałkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamydo nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie chałka powinna być już pięknie zbrązowiona.
Uwaga!
Proszę wstrzymać się chwilkę z jedzeniem, tak aby nie poparzyć podniebienia! Letnia też jest pyszna!
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl