Szukaj w serwisie

×
26 lipca 2021

Anglia od kuchni – Yorkshire pudding

Anna Frach

Yorkshire pudding przygotowuje się z ciasta zbliżonego do ciasta naleśnikowego, składającego się z wody, mleka, mąki i jajek

 

Pyszny, lekki, chrupiący z wierzchu i miękki w środku, polany mięsnym sosem lub podawany jako zakąska z dowolnym nadzieniem - kolejne cudo angielskiej kuchni które mnie oczarowało to "Yorkshire pudding".

Początki przepisu na Yorkshire Pudding nie są znane. Pierwsze publikacje na temat "Dripping pudding" czyli kapiącego puddingu sięgają roku 1737, a pierwszy przepis na potrawę pod nazwą "Yorkshire pudding" został opublikowany w książce „The Art of Cookery”,  w roku 1747.

Niedzielna pieczeń wołowa, obowiązkowo podawana jest z yorkshire pudding i sosem

Yorkshire pudding przygotowuje się z ciasta zbliżonego do ciasta naleśnikowego, składającego się z wody, mleka, mąki i jajek. Jako tłuszczu używa się oleju roślinnego. Następnie piecze w specjalnej blaszanej formie z wgłębieniami. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków o wysokości około 10 cm.

Podaje się na gorąco, do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w Boże Narodzenie.

Yorkshire pudding ma również swoje święto -  w Wielkiej Brytanii "dzień yorkshire puddingu" obchodzony jest rokrocznie w pierwszą niedzielę lutego.

Przepis na Yorkshire Pudding Jamiego Olivera

3 jajka

200 ml mleka

200 gram mąki pszennej

szczypta soli

olej słonecznikowy (spotkałam się z opinią że lepszy jest smalec wieprzowy)

Jajka ubić trzepaczką lub przy pomocy miksera, dodać mleko i przesianą mąkę, oraz szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Masę przelewamy do dzbanka z "dzióbkiem" - będzie się lepiej nalewało masę do foremki.

Do każdego zagłębienia foremki wlewamy łyżkę oleju. Blachę z olejem wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie blachę z olejem wyciągamy i do każdego zagłębienia z gorącym już teraz olejem, wlewamy masę na pudding.

Ciasto zaczyna już rosnąć i ścinać  się w czasie wlewania i jest to prawidłowa reakcja.

Pudding pieczemy około 20 do 25 minut. Po tym czasie nasze puddingi powinny być już złociste i chrupiące.

Anna Frach, TheFad



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję