Anna Frach
Yorkshire pudding przygotowuje się z ciasta zbliżonego do ciasta naleśnikowego, składającego się z wody, mleka, mąki i jajek
Pyszny, lekki, chrupiący z wierzchu i miękki w środku, polany mięsnym sosem lub podawany jako zakąska z dowolnym nadzieniem - kolejne cudo angielskiej kuchni które mnie oczarowało to "Yorkshire pudding".
Początki przepisu na Yorkshire Pudding nie są znane. Pierwsze publikacje na temat "Dripping pudding" czyli kapiącego puddingu sięgają roku 1737, a pierwszy przepis na potrawę pod nazwą "Yorkshire pudding" został opublikowany w książce „The Art of Cookery”, w roku 1747.
Yorkshire pudding przygotowuje się z ciasta zbliżonego do ciasta naleśnikowego, składającego się z wody, mleka, mąki i jajek. Jako tłuszczu używa się oleju roślinnego. Następnie piecze w specjalnej blaszanej formie z wgłębieniami. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków o wysokości około 10 cm.
Podaje się na gorąco, do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w Boże Narodzenie.
Yorkshire pudding ma również swoje święto - w Wielkiej Brytanii "dzień yorkshire puddingu" obchodzony jest rokrocznie w pierwszą niedzielę lutego.
Przepis na Yorkshire Pudding Jamiego Olivera
3 jajka
200 ml mleka
200 gram mąki pszennej
szczypta soli
olej słonecznikowy (spotkałam się z opinią że lepszy jest smalec wieprzowy)
Jajka ubić trzepaczką lub przy pomocy miksera, dodać mleko i przesianą mąkę, oraz szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Masę przelewamy do dzbanka z "dzióbkiem" - będzie się lepiej nalewało masę do foremki.
Do każdego zagłębienia foremki wlewamy łyżkę oleju. Blachę z olejem wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie blachę z olejem wyciągamy i do każdego zagłębienia z gorącym już teraz olejem, wlewamy masę na pudding.
Ciasto zaczyna już rosnąć i ścinać się w czasie wlewania i jest to prawidłowa reakcja.
Pudding pieczemy około 20 do 25 minut. Po tym czasie nasze puddingi powinny być już złociste i chrupiące.
Anna Frach, TheFad