Najpopularniejszą w kuchni angielskiej, typową surówką obiadową jest coleslaw. Anglicy jako dodatek do obiadu przeważnie jedzą upieczone lub ugotowane warzywa - często jest to ugotowany zielony groszek lub tzw mash peas czyli purre z groszku zielonego z dodatkiem masła i przypraw, czy glazurowana pietruszka.
Nazwa coleslaw zaistniała w XVIII wieku i pojawiła się w formie pisanej po raz pierwszy, w wydanej w 1770 roku holenderskiej książce "The Sensible Cook: Dutch Foodways in the Old and New World".
Coleslaw ma wiele odmian obejmujących wiele różnorodnych składników, ale bazowym składnikiem zawsze jest kapusta. Podaje się ją polaną majonezem, słodką lub kwaśną śmietaną. W Niemczech i Tyrolu często jest podawana na ciepło.
W Niemczech coleslaw znany jest pod nazwą "Kraautsalat", składa się z drobno posiekanej, marynowanej w oliwie i occie kapusty, z dodatkiem cebuli i jabłka.
We Włoszech coleslaw przygotowywany jest z dodatkiem gotowanej szynki i papryki i nosi nazwę "Insalata Capricciosa" czyli (kapryśna sałatka)
W Rosji i na Ukrainie - sałatka ze świeżej kapusty, zmieszanej z marchwią, jabłkiem i żurawią jest polewana olejem słonecznikowym. Może również być uprzednio marynowana w occie.
W Szwecji coleslaw podawana jest do pizzy - jest sporządzona z białej kapusty skropionej octem vinegre, polanej olejem roślinnym i przyprawionej.
Sałatka z kapusty z dodatkiem marchwi i pora nazywana jest w Szwecji veckosallas (sałatka tygodniowa) ze względu na swoją trwałość.
W Wielkiej Brytani coleslaw oprócz kapusty prawie zawsze zawiera marchew i cebulę. Polewana jest majonezem, śmietaną lub ich połączeniem. Niektóre odmiany sałatki zawierają orzechy i/lub rodzynki.
W Stanach Zjednoczonych tradycyjny coleslow polewany jest maślanką, majonezem lub sosami majonezopodobnymi. Jej głównym składnikiem zaraz po kapuście jest marchewka. Znana jest tam również odmiana coleslaw czerwona - gdzie warzywa polewane są octem i ketchupem w miejsce majonezu.
Dzisiaj przepis na surówkę coleslaw z sosem majonezowym
Składniki:
pół główki białej kausty (około pół kilograma)
1 marchewka
1/4 selera
50 ml octu z białego wina
1 łyżka cukru pudru
szczypta pieprzu
szczypta soli
3 łyżki majonezu
1 łyżka mleka
Kapustę drobno szatkujemy, marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przygotowujemy składniki zalewy - w misce mieszamy ocet z cukrem i przyprawami. Do tak przygotowanej zalewy wrzucamy poszatkowane warzywa i pozostawiamy w lodówce na około 20 minut aż warzywa lekko zmiękną.
Po tym czasie dodajemy majonez i łyżkę mleka i dokładnie mieszamy.
Surówka świetnie psuje do dań z kurczaka lub ryby.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad