Szukaj w serwisie

×
5 października 2021

Anglia od kuchni – Biszkoptowy pudding z mikrofalówki

Anna Frach

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na Biszkoptowy pudding z mikrofalówki. Pudding jest niezwykle prosty, jego wykonanie zajmuje około 13 minut, smakuje wybornie polany gorącym custardem

Zapewne wielu z Was ma podobne zdanie na temat kuchni angielskiej - jałowa, mało doprawiona, niesmaczna i jedyne co się da zjeść to oklepana ryba z frytkami czyli "fish and chips". Nic bardziej mylnego!

Sama dosyć długo podzielałam tą obiegową opinię, ale odkąd zaczęłam się spotykać z przeuroczą angielską parą przyjaciół Adrianem i Julią, powoli zaczęłam dostrzegać i pozytywne strony angielskiego kucharzenia.

Microvawe Sponge Pudding, Fot. TheFad

Pieczeń wołowa podawana z yorkshire pudding, mash potato oraz mnóstwem pieczonych warzyw, pulled pork czyli rozpadająca się na talerzu i rozpływające w ustach pieczona wiele godzin w sosie bbq  wieprzowina, oraz całe mnóstwo zatopionych w crustardzie puddingów, to tylko częśc tych nowych dla mnie smaków.

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na "Microwave Sponge Pudding" co w wolnym tłumaczeniu oznacza Biszkoptowy pudding z mikrofalówki.

Pudding jest niezwykle prosty, jego wykonanie zajmuje około 13 minut, smakuje wybornie polany gorącym custardem.

Składniki na 2 osoby:

Na pudding:

50 gram masła

50 gram cukru

1 rozbełtane jajko

2 łyżki mleka

50 gram mąki

szczypta sody

aromat cytrynowy lub starta skórka z połowy cytryny

syrop lub ulubiony dżem

Na crustard (wersja light)

1 żółtko

150 ml mleka

2 łyżki cukru

łyżeczka cukru wanilinowego

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Najpierw przygotowujemy crustard - mleko zagotowujemy i pozostawiamy na bardzo małym ogniu. W miseczce ubijamy żółtko z cukrem, cukrem wanilinowym oraz mąką na gładką masę. Dolewamy gorące mleko i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy ponownie do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu do zgęstnienia.

Teraz przygotowujemy pudding - W misce ubijamy dokładnie na jednolitą masę masło z cukrem. Dodajemy rozbełtane jajko, mąkę i mleko. Miksujemy tak długo aż znikną wszelkie grudki. Do masy dodajemy szczyptę sody i skórkę z cytryny.

Na dno przezroczystej miski wlewamy łyżkę syropu lub dżemu a następnie wlewamy masę biszkoptową.

Miskę przykrywamy i umieszczamy w mikrofalówce ustawionej na najwyższą moc, na około 4 minuty.

Po tym czasie obracając miskę do góry dnem wyrzucamy pudding na talerz. Polewamy gorącym crustardem.
Pudding możemy posypać drobnymi owocami, rodzynkami czy posypać czekoladą. Jest pyszny!

Smacznego!

Anna Frach, TheFad



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Exit mobile version

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję