Szukaj w serwisie

×
6 lutego 2016

Cukier niesie śmierć

347 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę i liczba ta według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia, ma wzrosnąć w ciągu najbliższych 20 lat do ponad pół miliarda.Może warto zacząć obciążać producentów żywności wyższymi podatkami, za wprowadzanie do sprzedaży produktów ze zwiększoną ilością cukru?

Bezpieczna ilość cukru dla zdrowej osoby o prawidłowej masie ciała nie powinna przekraczać 25 gram na dobę, alarmują lekarze. A jakie jest spożycie cukru na mieszkańca w różnych krajach świata?


Większość z nas bardzo lubi słodycze, kolorowe napoje, ciasta oraz ciasteczka. Należy zdać sobie z tego sprawę, że spożywając często takie produkty robimy krzywdę naszemu organizmowi.
Zawarty w nich cukier (niezależnie czy mówimy o białej, czy brązowej odmianie) na pewno nie pozwoli nam schudnąć ani poprawnie funkcjonować. Jeśli pragniemy zdrowo żyć i dobrze wyglądać musimy wyeliminować z diety słodkie kryształki.
Na zachodzie cukier został wpisany do księgi niebezpiecznych potraw na drugim miejscu, zaraz pod narkotykach. Dlaczego?

1) cukier jest bardzo kaloryczny i podnosi szybko poziom cukru we krwi, co skutkuje odłożeniem się jego w postaci tkanki tłuszczowej, a tego przecież nie chcemy

2) nie ma żadnych wartości odżywczych. Rafinowany, biały cukier jest niczym innym jak pusta kaloria, która doda chwilowy zastrzyk energii. Entuzjazm nie trwa jednak długo - poziom glukozy szybko wzrasta, tak samo szybko jednak maleje dając uczucie senności, znużenia, apatię, spadku sił oraz wilczego głodu.

3) cukier osłabia umysł, wywołuję utratę pamięci i ograniczenie zdolności do koncentracji, nerwowość, nieśmiałość oraz zachwiania emocjonalne, takie jak użalanie się nad sobą, skłonność do kłótni, rozdrażnienie oraz pragnienie jedynie słodkich rzeczy w życiu,

4) podrażnia śluzówkę żołądka – powoduje nadmierną kwasowość, nadprodukcję kwasu żołądkowego, co może doprowadzić do wrzodów

5) zaburza proces trawienia i wypróżniania, prowadząc do zaparć

6) cukier rafinowany uzależnia- Serge Ahmed z Institut Fédératif de Recherche sur les Neurosciences w Bordeaux, jeden z największych światowych ekspertów w zakresie uzależnień od narkotyków, w roku 2007 przeprowadził eksperyment, w którym porównał oddziaływanie kokainy i cukru na szczury. Okazało się, że 94 proc. badanych zwierząt wybierało słodzoną wodę, a tylko 6 proc. narkotyk. Nawet szczury, które już wcześniej dostawały kokainę i mogły się od niej uzależnić, w ogromnej większości wybierały cukier, a nie narkotyk. Eksperymenty z heroiną zakończyły się niemal identycznym rezultatem.

7) osoba, która spożywa duże ilości słodyczy chce więcej i więcej, nawet jeżeli już zaspokoiła swój głód. Ludzie jedzą białka czy tłuszcze do momentu, w którym poczują uczucie sytości. W przypadku słodyczy to uczucie nie występuje – będą jeść, aż zaboli ich żołądek.

8) cukier podnosi poziom insuliny, hamując uwalnianie hormonów wzrostu, co prowadzi do obniżenia odporności. Ponadto badania dowodzą, że nadmierna ilość tego składnika niszczy białe komórki, które chronią organizm przed wtargnięciem intruzów.

9) badania na komórkach hodowlanych wykazały, że zwiększenie poziomu węglowodanów prostych przekłada się na rozregulowanie poziomu estrogenu i testosteronu, zwiększając prawdopodobieństwo dolegliwości tj. trądzik, niepłodność, zespół policystycznych jajników. Wywołane zaburzenia hormonalne, a dokładnie zbyt duży stosunek testosteronu do estrogenu zwiększa również ryzyko chorób serca u kobiet.

10) cukier ściera szkliwo zębów- powodując ich śmierć, próchnicę lub ropnie

11)  problemy z płodnością– napoje gazowane mogą zawierać BPA (organiczny związek chemiczny stosowany do produkcji tworzyw sztucznych – m.in. wyściełający powierzchnię metalowych puszek do przechowywania napojów i żywności; oraz jako przeciwutleniacz , stosowany w środkach spożywczych i kosmetykach) tj. czynnik rakotwórczy, który może powodować problemy endokrynologiczne i problemy z płodnością

12) nadmiar słodyczy spowalnia metabolizm wapnia i powoduje problemy z kośćcem, włączając w to zanik kości i artretyzm

13) nadmiar słodkiego jedzenia zakwasza krew, niszczy witaminę B i inne witaminy, pozbawia organizm minerałów, co między innymi wpływa na problemy z włosami

14) uszkadza wątrobę- cukier jest przetwarzany głównie w wątrobie (podobnie jak alkohol, czyli cukier poddany fermentacji). Przez to wątroba jest zbyt obciążana, co może wywołać jej otłuszczenie

15) dieta bogata w cukry proste powoduje również szybsze wyczerpanie się rezerw kolagenu, sprzyjając starzeniu się skóry. Uważa się, że aż ok. 50 proc. zniszczeń skóry związane jest bezpośrednio z nadmiarem węglowodanów prostych w diecie.

16) słodka żywność niskiej jakości przyczynia się do tworzenia niezdrowego śluzu i wilgotności, które sprzyjają powstawaniu drożdżowców i grzybów w rodzaju Candida albicans

 W jakich produktach znajdziemy cukier?

- napoje kolorowe, wody smakowe
- ciasta, ciastka, herbatniki
- soki owocowe i oranżady oraz energetyki
- desery mleczne np. lody
- cukierki
- keczup, gdzie stanowi niemal połowę zawartości,
- sosy, majonez, musztarda,
- grzyby marynowanych, ogórki konserwowe i inne -przetwory,
- wyroby wędliniarskie

 Co zastąpi nam cukier?

- prawdziwy miód
- melasa
- syrop klonowy
- stewia
- erytrytol
- ksylitol (cukier brzozowy)
- słody (ryżowy, jęczmienny)
- lukrecja
- suszone owoce
- świeże owoce(fruktoza)
 

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję