Podczas badań prowadzonych przez amerykańskich naukowców na uniwersytecie w Iowa, odkryli oni białko odpowiedzialne za proces starzenia się i osłabiania mięśni. W czasie tych samych badań, udało im się ustalić również, że związki zawarte w zielonych pomidorach i skórkach jabłek mają zdolność niwelowania tych zniszczeń i przeciwdziałają zanikowi mięśni.
Autor badania, dr Christopher Adams (Publikacja badań na łamach magazynu "Journal of Biological Chemistry") powiedział -"Wielu z nas wie z własnego doświadczenia, że osłabienie i zanik mięśni stanowi duży problem, szczególnie wśród osób starszych. Problem ten ma istotny wpływ, na jakość naszego życia i zdrowie"
Naukowcy zbadali wpływ dwóch związków - pochodzący ze skórek jabłek kwas ursolowy i pozyskana z zielonych pomidorów tomatydyna. Specjaliści zbadali obie substancje pod kątem wpływu na masę mięśniową. Analizy wykazały, oba związki wpływały na zwiększenie masy mięśniowej o około 10 proc. i wzrost siły mięśniowej o 30 proc. Badania będą prowadzone w dalszym ciągu, gdyż jak twierdzą naukowcy - obydwie substancje mogą stanowić naturalny sposób walki z zanikiem mięśni.