Szukaj w serwisie

×
28 sierpnia 2017

Najważniejsze wyposażenie lokalu gastronomicznego

O sukcesie lokalu gastronomicznego decyduje przede wszystkim smak. Żeby jednak kucharze w pełni mogli rozwinąć swoje możliwości warto zadbać o wyposażenie w restauracyjnej kuchni.

Akcesoria kuchenne

W każdej kuchni, a już w szczególności w tej restauracyjnej, przydadzą się akcesoria kuchenne. Po pierwsze ułatwią one przygotowywanie potraw, a dzięki temu - skrócą czas oczekiwania gości na zamówione przez nich potrawy. Po drugie, w restauracji często trzeba przygotować wiele sztuk danej potrawy, deseru. Jest tak na przykład w przypadku ciasteczek. Dlatego warto zainwestować w formy do wypieków - babeczek, brioszek, najlepiej takie, które pomieszczą kilkadziesiąt sztuk. Jeśli specjalizujemy się w słodkościach, dobrze jest teżmieć pod ręką wszelkiego rodzaju przydatne drobiazgi - skrobki do ciasta, rękawy do szprycowania, specjalny, nieprzywierający wałek, większych rozmiarów sito do przesiewania produktów sypkich takich jak mąka czy szpatuły do lodów.

Noże

Noże są elementym niezbędnym wyposażenia. W żadnej restauracji nie może ich zabraknąć, jeśli chodzi zarówno o ilość jak i odpowiednie rodzaje. Inny nóż potrzebny będzie do warzyw, ryb, mięsa - i poszczególnych jego rodzajów. Warto kupić na przykład nóż do steaków. Istotny jest także komplet noży odpowiednich do różnych etapów przygotowywania potrawy - trybowania, filetowania. Dzięki temu, znacząco zwiększy się komfort pracy kucharzy. Oczywiście, wraz z nożami dobrze jest nabyć ostrzałki - sprzęt, który nie nadaje się do używania tylko zabiera niepotrzebnie miejsce i nie spełnia swojej funkcji.

Termometry

Czymś, co bardzo przydaje się w lokalu gastronomicznym jest termometr. Temometry gastronomiczne są wykonane ze specjalnych materiałów, odpornych na działanie bardzo wysokich i bardzo niskich temperatur. Z jednej strony przydają się, żeby sprawdzić ile stopni jest w pomieszczeniu, w którym pzechowujemy półprodukty, warzywa, mięso - czyli w chłodni i spiżarni. Tylko odpowiednia temperatura gwarantuje, że produkty będą świeże i zdatne do spożycia. Z drugiej strony, termometrów używa się w piekarnikach - pomagają ustalić, czy danie jest odpowiednio wypieczone. Wytrzymują temperaturę nawet 300 st. Celsjusza.

 

Przedmioty niezbędne w wyposażeniu kuchennym dostępne są w sklepie internetowym www.sas24.pl.

 

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję