Szukaj w serwisie

×
26 kwietnia 2017

Deser na niedzielę – domowe batoniki „Daim”

Te pyszne i chrupiące słodkości najczęściej można spotkać pod nazwą Saltine Cracker Toffee. Jest to bardzo dobry odpowiednik batonika Daim, który jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
 


Składniki:

    30 sztuk solonych krakersów
    pół szklanki brązowego cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
    100 g masła
    2-3 łyżeczki śmietanki 30 lub 36%
    100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Piekarnik należy nagrzać do temperatury 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na przygotowaną blachę, układamy ściśle jeden obok drugiego, warstwę krakersów. Krakersy nie powinny na siebie nachodzić.

W niewielkim garnuszku rozpuszczamy cukier z masłem i mieszankę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę i ciągle mieszając gotujemy około 5 minut, do czasu kiedy masa zgęstnieje i nabierze pięknego karmelowego koloru.

Gorącą masę wylewamy na ułożone na blaszce krakersy, i rozmarowujemy równo na całej ich powierzchni. 

Całość wkładamy na około 6 minut do nagrzanego wcześniej piekarnika.

Po około 2 minutach karmel wyłożony na krakersy zacznie ''pracować'', pod wpływem temperaturu i zaczną się pojawiać na jego powierzchni bąbelki.

Nie należy przetrzymywać krakersów w piekarniku gdyż masa będzie zbyt twarda.

Po wskazanym czasie, krakersy z masą karmelową wyciągamy z piekarnika i studzimy.

W czasie gdy w piekarniku prażą się nasze batoniki, rozpuszczamy czekoladę z odbrobiną śmietany.

Czekoladową polewę wylewamy na wystudzone krakersowo-karmelowe batoniki i czekamy aż masa zastygnie.

Gotowy produkt kroimy na kawałki i... gotowe. Smacznego!
 

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję