Szukaj w serwisie

×
7 grudnia 2021

Pamiętajcie że już czas piec pierniki!

 

Piernikowe ozdoby są piękne, kolorowe i pachnące - a co najważniejsze przepyszne. Do ich przygotowania, dekorowania, a w końcu ozdabiania nimi choinki, można zaangażować całą rodzinę i będzie to na pewno wspaniała zabawa.

gingerbread-recipe-in-all-shapes-and-sizes

Przepis na pierniczki który przeczytacie poniżej, jest niezwykle prosty a upieczone pierniki są wyjątkowo aromatyczne i po prostu wspaniałe w smaku.

Składniki:

250 gram płynnego miodu
300 gram przesianej mąki
80 gram cukru (najlepiej brązowego)
70 gram masła
1 żółtko
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka przypraw do piernika

Przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier oraz miód. Podgrzewać ostrożnie, aż wszystkie składniki ładnie się połączą, następnie odstawić do ostudzenia.

Do miski wsypać przesianą mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Następnie wlać przestudzone masło z miodem i cukrem oraz żółtko.
Ciasto należy dokładnie wyrobić, na jednolitą, błyszczącą masę i odstawić na pół godziny.

Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wycinać foremką pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Słomką można wyciąć otwory na nitkę (jeśli pierniczki będziemy wieszać na choince)

Pierniki piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 15 minut.

Najlepszy lukier do dekorowania pierników to lukier z białek. Do jego wykonania potrzebujemy:

1 białko jaja kurzego

szklanka cukru pudru

aromat lub kilka kropel soku z cytryny

Do miseczki wlać białko i rozpocząć miksowanie, kiedy masa będzie już puszysta dodawać stopniowo cukier puder i sok z cytryny. Lukier należy przygotować bezpośrednio przed dekoracją pierników, w przeciwnym razie stwardnieje. Taki twardy lukier rozrzedzimy wlewając do niego kilka kropel wody lub soku z cytryny. Dekorujemy pierniki za pomocą specjalne szprycy lub woreczka z wyciętą w rogu maleńką dziurką.

Kolorowy lukier otrzymamy używając barwników spożywczych. Miętowy lukier otrzymamy dodając do niego kroplę kropli miętowych.

Pierniki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku lub metalowej puszce.

Anna Frach



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję