Szukaj w serwisie

×
25 sierpnia 2015

Krucha kostka karmelowo-czekoladowa

Jeśli macie ochotę na coś pysznego, chrupiącego i niebanalnego, a przy tym, nie przeraża Was zwiększona ilość kalorii - to propozycja bezkonkurencyjna!

Ciasteczka na zachodzie znane pod nazwą ''Penaut butter & caramel cookie bars'', w Polsce to po prostu kostka karmelowo-czekoladowa.

Składniki:

Na ciasto kruche

150g mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki krupczatki
150g masła
1 jajko
50g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Na masę karmelową

1 puszka kajmaku
2 łyżki masła orzechowego

Na polewę

1 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/4 szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto dokładnie zagnieść i przez godzinę schłodzić w lodówce.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Płaską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika i piec do uzyskania złotego koloru, przez ok. 15 minut.

Masa karmelowa : masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać masło orzechowe i  podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 20 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Polewa : czekolady rozpuścić w rondelku z odrobiną masła.
 

Na ostudzone ciasto wyłożyć masę karmelową wstawić do lodówki, następniw polać polewą czkoladową i ponownie schłodzić. Pokroić w kostkę.

Smacznego!
 

 

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję