Szukaj w serwisie

×
2 marca 2017

Jeśli przechowujesz mleko na drzwiach lodówki – popełniasz błąd!

Czy wiecie, że nieprawidłowe zagospodarowanie lodówki - używanie złych półek dla produktów spożywczych, może spowodować szybsze niszczenie jedzenia a nawet doprowadzić do zatrucia?



Jeśli więc nagminnie lokujesz butelkę lub kartonik z mlekiem na drzwiach lodówki - popełniasz kardynalny błąd!

Drzwi lodówki są najcieplejszym miejscem w lodówce i jeżeli ustawiasz tam mleko, narażasz je na szybsze zepsucie.

Nabiał powinien być przechowywany na półkach środkowych i niższych, ponieważ jest tam znacznie chłodniej a produkty przetworzone, gotowe do bezpośrednniego spożycia jak wędliny i sklepowe "gotowce" na półce najwyższej.

Surowe mięso i ryby, przechowujemy na niższych półkach lodówki gdzie temperatura waha się w granicach 3- 6 stopni Celsjusza. Innym powodem przechowywania surowego mięsa i ryb na najniższej półce, jest zminimalizowanie ich kontaktu z produktami gotowymi do bezpośredniego spożycia.

Na drzwiach lodówki utawiamy dżemy i sosy a w szufladzie świeże owoce i warzywa.

Takie rozlokowanie naszego jedzenia w lodówce, zapewni mu dłuższą ś‪wieżość a nas nie narazi na kłopoty żołądkowe.

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję