Szukaj w serwisie

×
20 listopada 2017

Świąteczny piernik z bakaliami

Piernik, obok makowca, jest jednym z ciast tradycyjnie pieczonych z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Pełen aromatycznych przypraw i bakalii, w zimnym i suchym miejscu daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości.

W Polsce w XVII wieku sprzedawano pierniki w aptekach, jako skuteczny lek na wiele chorób. Był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.

Ja piekę piernik w foremce  o wymiarach 35 x 25 x 6 cm,  i przepis, który przeczytacie poniżej,  jest na takiej wielkości formę lub na 2 tzak zwane keksówki średniej wielkości.

Przepis na piernik z bakaliami

500 gram mąki krupczatki

3 jajka

125 gram masła lub margaryny

1 łyżka smalcu

1 szkalnka cukru

250 ml słodkiej śmietanki

2 płaskie łyżki sody

2 łyżki kakao

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

pół słoika powideł śliwkowych

200 gram miodu naturalnego

1 opakowanie przywprawy do piernika

bakalie około 300 gram (orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa)

Sposób przygotowania

Miód, smalec, masło i cukier rozpuścić w rondelku i podgrzewać do powstania jednolitej masy. Dodać powidła, kakao, kawę oraz przyprawę do piernika i ostudzić.

Do ostudzonej masy dodawać kolejno żółtka, mąkę z sodą i śmietanę i dokładnie wymieszć wszystkie składniki. Dodać bakalie, uprzednio opruszone mąką. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i delikatnie zmieszać z ciastem.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (włącznie z brzegami) i watswić do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. Następnie zwiększyć temperturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 45 minut. Po tym czasie należy zrobić tzw. próbe patyczka (sprawdzić np. wykałaczką czy ciasto nie jest jeszcze surowe w środku).

Jeśli jest gotowę, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Ciasto możemy przechowywać aż do świąt, w suchym i ciemnym miejscu. Przed samymi świętami, piernik możemy udekorować polewą czekoladową lub lukrem królewskim oraz bakaliami lub cukrowymi ozdobami światecznymi.

Smacznego!

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję