Szukaj w serwisie

×
25 marca 2018

Przepis na wielkanocne, kolorowe babeczki

Dzisiaj przepis na babeczki. Niby nic  specjalnego ale jest to wdzięczny deser i pasujący na różne okazje.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Z podanego poniżej przepisu, upiekłam 12 babeczek o smaku pomarańczowym.  Całości dopełniła dekoracja z różowego maslanego kremu i świątecznych cukrowych jajeczek.

Składniki na 12 babeczek

150 gram masła
150 gram cukru
3 jajka
150 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
kilka kropli aromatu pomarańczowego

Na krem maślany:

75 gram miękiego masła
170 gram cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
barwnik spożywczy wg uznania

Fot. Anna Frach/TheFad

Do dekoracji

kolorowe jajeczka, perełki,kwiatuszki - wg uznania

Piekarnik rozgrzewamy (góra-dół) do 160 stopni celsjusza. Przygotowujemy 12 papilotek na babeczki.

Masło miksujemy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę,  oraz aromat pomarańczowy i mleko. Przygorowane, dokładnie zmiksowane ciasto, przekładamy łyżką do papilotek i pieczemy w piekarniku przez 25 do 30 minut. Po upieczeniu babeczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Aby przygotować perfekcyjny krem maślany, który świetnie nadaje się do dekoracji babeczek, potrzebujemy dobrego jakościowo masła o jak najwiekszej zawartości tłuszczu. Takie masło, w temperaturze pokojowej powinno zmięknąć, ale nie roztapiać się.

Najważniejszą czynnością w przygotowaniu kremu maślanego jest dokładne i długie ucieranie masła. Powinno ono trwać (zanim dodamy pozostałe składniki) minimum 5 minut,  aż masło wyrażnie zmieni kolor na jaśniejszy i ładnie się napowietrzy.

Do tak ubitego masła dodajemy partiami przesiany cukier puder oraz sok pomarańczowy.  
Jeśli macie bawrnik w proszku należy odrobinę barwnika rozpuścić w łyżeczce mleka i mieszankę dodać do masy maślanej, jeśli macie barwnik w płynie można po kropelce wlewać go do masy, dostosowując kolor kremu do własnych upodobań.

Wystudzone babeczki dekrujemy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i ozdabiamy światecznymi dekoracjami!

Babeczki z tego przepisu są pięknie wyrośnięte, pulchne, wilgotne i mają wspaniały, pomarańczowy aromat.

Smacznego!

Anna Frach/ TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję