Żaden deser nie jest tak porządany w czasie letnich upałów jak lody. Ale możecie być pewni, że żadne kupne lody, choćby najlepszych i najbardziej reklamowanych marek, nie będą tak dobre jak te zrobione w domu.
Domowe lody bakaliowe nie zawierają sztucznych polepszaczy smaku, słodzików i konserwantow, ale wyłącznie naturalne produkty. Są bajecznie kremowe i trudno im się oprzeć.
Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne lody bakaliowe.
Składniki na około 700 ml lodów:
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 300 ml pełnego mleka (3,2%)
- 4 żóltka
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- orzechy włoskie lub/i laskowe
- 50 ml wódki lub rumu
Rodzynki zalewamy alkoholem, podgrzewamy i odstawiamy do wystygnięcia (w tym czasie wchłoną one alkohol i napęcznieja). Orzechy drobno siekamy.
Żóltka z cukrem i cukrem walininowym ubijamy na puszystą masę (kogel-mogel).
Mleko ze Śmietanka przelewamy do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy do wrzenia, a nastepnie wlewamy do ubitych żóltek.
Całość miksujemy na wolnych obrotach i ponownie podgrzewamy, tym razem uważajac aby nie doprowadzic do wrzenia, gdyż masa się owarzy.
Podgrzewamy aż do lekkiego zgęstnienia i pozostawiamy do ostudzenia.
Ja używam do robienia lodów specjalnej maszynki, której misę musze przygotoważ juz dzien wczesniej, schladzajac ją w zamrażalniku przez okolo 20 godzin.
Ostudzoną masę przelewam do maszynki do lodów, dodaję bakalie i czekam aż lody zgęstnieją. Teraz wystarczy już tylko przełożyc lody do pojemnika i zamrozić.
Lody z tego przepisu, można również zrobić bez użycia maszynki. Schłodzoną masę mieszamy z bakaliami i przekadamy do pojemnika i wkadamy do zamraalnika, pamietajac o tym, aby co pół godziny je przemieszać. Lody będą wówczas puszyste, gładkie i kremowe, bez grudek.
Smacznego!
Anna Frach/ TheFad.pl