Szukaj w serwisie

×
29 kwietnia 2018

Przepis na najlepsze lody bakaliowe

Żaden deser nie jest tak porządany w czasie letnich upałów jak lody. Ale możecie być pewni, że żadne kupne lody, choćby najlepszych i najbardziej reklamowanych marek, nie będą tak dobre jak te zrobione w domu.

Przepis na najlepsze lody bakaliowe

Fot. Anna Frach/ TheFad.pl

Domowe lody bakaliowe nie zawierają sztucznych polepszaczy smaku, słodzików i konserwantow, ale wyłącznie naturalne produkty. Są bajecznie kremowe i trudno im się oprzeć.

Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne lody bakaliowe.

Składniki na około 700 ml lodów:

  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 300 ml pełnego mleka (3,2%)
  • 4 żóltka
  • 80 g cukru
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • orzechy włoskie lub/i laskowe
  • 50 ml wódki lub rumu

Rodzynki zalewamy alkoholem, podgrzewamy i odstawiamy do wystygnięcia (w tym czasie wchłoną one alkohol i napęcznieja). Orzechy drobno siekamy.

Przepis na najlepsze lody bakaliowe

Fot. Anna Frach/ TheFad.pl

Żóltka z cukrem i cukrem walininowym ubijamy na puszystą masę (kogel-mogel).

Mleko ze Śmietanka przelewamy do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy do wrzenia,  a nastepnie wlewamy do ubitych żóltek.

Całość miksujemy na wolnych obrotach i ponownie podgrzewamy, tym razem uważajac aby nie doprowadzic do wrzenia, gdyż masa się owarzy.

Podgrzewamy aż do lekkiego zgęstnienia i pozostawiamy do ostudzenia.

Ja używam do robienia lodów specjalnej maszynki, której misę musze przygotoważ juz dzien wczesniej, schladzajac ją w zamrażalniku przez okolo 20 godzin.

Przepis na najlepsze lody bakaliowe

Fat. Anna Frach/ TheFad

Ostudzoną masę przelewam do maszynki do lodów, dodaję bakalie i czekam aż lody zgęstnieją. Teraz wystarczy już tylko przełożyc lody do pojemnika i zamrozić.

Lody z tego przepisu, można również zrobić bez użycia maszynki. Schłodzoną masę mieszamy z bakaliami i przekadamy do pojemnika i wkadamy do zamraalnika, pamietajac o tym, aby co pół godziny je przemieszać.  Lody będą wówczas puszyste, gładkie i kremowe, bez grudek.

Smacznego!

 

Anna Frach/ TheFad.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję