Szukaj w serwisie

×
23 stycznia 2018

Przepis na rewelacyjnego kebaba z kurczaka

Jeśli lubicie nowe wyzwania - ten przepis jest dla Was. Kebab z kurczaka przygotowany w domu jest o tyle lepszym zamiennikiem tego kupowanego "na mieście", że dokładnie wiecie z czego jest zrobiony.

Cała procedura wykonania jest banalnie prosta, a efekt Was zaskoczy - gwarantuję że często będziecie sięgać po ten przepis.

Fot. Anna Frach/ TheFad.pl

Składniki na kebab z kurczaka:

1300 gram udek z kurczaka (nie nóżek, tylko udek)
1/ paczki przyprawy kebab-gyros (u mnie z firmy prymat
1 łyżka oleju
1/2 główki dowolnej kapusty (biała lub czerwona), która będzie nam służyła jako podstawa do kebaba
1 średniej wielkości cebula
2 -3 grubsze patyki do szaszłyków.

Z udek kurczaka ściągamy skórę i wycinamy z nich kości, w taki ,sposób, aby jak najmniej uszkodzić mięso (powinny powstać płaty mięsa).

Z oleju i przyprawy kebab-gyros przygotowujemy marynatę, którą starannie smarujemy mięso. Następnie odstawiamy mięso na kebab na około 2 godziny do zamarynowania.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.

Fot. Anna Frach/ TheFad.pl

W kapustę wbijamy patyki do szaszłyków i nabijamy na nie nasze kawałki kurczaka, tworząc „mięsną wieżę". Na sam szczyt naszego kebaba nabijamy cebulę.

Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60 do 90 minut.

Podczas pieczenia, kapusta zmięknie i lekko poddusi się w sosie spływającego z kurczaka. Możecie ją wykorzystać robiąc z niej kapustę zasmażaną, wystarczy dodać do niej pokrojoną w kostkę podsmażoną cebulkę i dobrze ją doprawić.

Gotowego kebaba wyciągamy z piekarnika, kładziemy na desce do krojenia i odkrawamy niewielkie kawałki.



Super smakuje podany w chlebku pita ze świeżymi warzywami — ogórek, pomidor, sałata lodowa, czerwona cebula i sosami na bazie majonez, jak również ułożony na talerzu obok chrupiących frytek i sałatki. W wersji light polecam kebaba z ryżem.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję