Szukaj w serwisie

×
21 marca 2018

Pomysł na obiad – Ryż po singapursku

Singapore Rice – czyli ryż po singapursku, jest jedną z dziesiątek wersji, wywodzącego się z kuchni chińskiej smażonego ryżu. W woku smaży się ryż z innymi składnikami, najczęściej są to warzywa, mięso czy owoce morza. W wielu domach, do wykonania tego dania zużywa się składniki pozostałe po daniu głównym, czego efektem są najliczniejsze odmiany tej potrawy.

Singapure rice, fot. TheFafd

Singapore rice,  często można spotkać w chińskich barach na wynos, głównie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii

Składniki na 4 osoby

250 g ryżu długo ziarnistego (najlepiej basmati)

1/2 piersi z kurczaka ok 150 g (może być gotowane mięso z kurczaka)

100 g drobnych mrożonych krewetek

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki żółtej

1/2 puszki kukurydzy

1 por

3 łyżki posiekanej zielonej cebulki

mały kawałek imbiru lub imbir mielony

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego

curry

1 jajko

2 łyżki oleju (może być olej kokosowy)

Singapure rice, składniki, fot. TheFad

Do sporej wielkości woka, wlewamy olej a następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i por pokrojony w półplasterki. Warzywa podsmażamy ostrożnie aby warzyw nie przypalić. Przekładamy na talerzyk. Dolewamy trochę oleju i wrzucamy na gorący tłuszcz krewetki, a kiedy odparuje z nich woda dodajemy pokrojonego drobno kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy utarty na drobnych oczkach imbir i wsypujemy kukurydzę. Do woka dodajemy, podsmażoną uprzednio paprykę z porem i mieszamy na wolnym ogniu.

Ugotowany na półtwardo ryż dodajemy do woka i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy sosem sojowym i curry.

Singapure rice, fot. TheFad

Na patelnię z gładkim dnem, wlewamy odrobinę tłuszczu i rozbełtane jajko. Smażymy mieszając aż powstanie ''sucha jajecznica". Usmażone jajko dodajemy do ryżu. Dosypujemy do woka 2 łyżki zielonej cebulki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Ryż podajemy posypany z wierzchu pozostałą cebulką.

Smacznego!

Anna Frach, Thefad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję