Październik i listopad to czas kiedy sklepowe półki zaczynają uginać się od tych warzyw. Różnej wielkości kuliste dynie przyciągają wzrok pomarańczowym kolorem i wizją zbliżających się halloweenowych imprez. Dzisiaj przepis na pyszną zupę z pieczonej dyni i papryki. Rewelacyjnie smakuje z pokrojoną w kostkę fetą lub wędzonym białym serem.
Składniki:
1 i 1/2 kg dyni
5 szt czerwonej papryki
1 papryczka chilli
1 cebula
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
1/2 litra bulionu
sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Dynię pokroić na kawałki i wydrążyć nasiona. Nie obierać dyni przed pieczeniem, po upieczeniu skórka łatwiej będzie się oddzielać od miąższu. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec ok 50 minut.
Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika, paprykę zawinąć w folię lub woreczek na kilka minut a następnie obrać ze skórki i oddzielić od nasion. Dynię obrać ze skóry.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut. Wszystkie warzywa dokładnie zblendować wraz z bulionem i przyprawami. Zupę przelać do garnka i zagotować. Opcjonalnie można dodać słodką śmietankę. Podawać z pokrojoną w kostkę fetą i świeżymi ziołami (oregano, tymianek) lub z grzankami z czosnkiem i ziołami.
Smacznego!