Szukaj w serwisie

×
3 marca 2017

Pomysł na obiad – „Ruskie pierogi”

Przepis na to fantastyczne ciasto na pierogi, zawdzięczam nie mamie, nie babciom ale koledze - Grześkowi, albo raczej jego mamie (bo to ich rodzinny przepis). A jest świetny i ciasto z tego przepisu jest naprawdę rewelacyjne - miękkie, sprężyste i plastyczne, a dzięki dodaniu masła bardzo łatwo lepi się z niego pierogi lub uszka, bez obawy że się porozrywają.

Fot. Anna Frach/TheFad

Ruskie pierogi to moje ulubione - zdecydowanie nie przepadam za pierogami na słodko a mięsne też mnie nie oczarowały. Ale ruskie.... albo z kapustą i grzybami uwielbiam!

Fot. Anna Frach/ TheFad

Z podanego przepisu wyszło mi 70 pierogów - część z nich ugotowałam i polałam wędząną słoninką ze zrumienioną cebulką, część usmażyłam na niewielkiej ilości masła,posypałam koperkiem i podałam z łyżką kwaśnej śmietany. Reszta trafiła do zamrażarki na "zaś".

Ciasto na pierogi:

500 gram mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka masła

szczypta soli

80 ml letniego mleka

125 ml letniej wody (lub więcej w razie konieczności)

Na nadzienie:

400 gram ugotowanych ziemniaków

400 gram sera feta (można zmieszać fetę z twarogiem półtustym pół na pół)

2 małe cebule

pieprz mielony

Fot. Anna Frach/ TheFad

Mąkę zagniatamy z masłem, dodajemy jajko, sól, mleko i wodę. Ciasto wyrabiamy dokładnie aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut aby odpoczęło.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez ptraskę. To samo robimy z serem. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmżamy na niewielkiej ilości masła lub oleju. Masę ziemniaczano-serową, mieszamy z usmażoną cebulą i doprawiamy pieprzem do smaku.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Ciasto wałkujemy dosyć cienko, bez obawy że nam się porozrywa. Wykrawamy szklanką lub kieliszkiem do wina kółka, nakładamy na środek każdego krążka łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi przykrywamy ściereczką aby nie  wyschły.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Gotujemy je we wrzącej wodzie przez około 4-5 minut. Wyciągamy na talerz i polewamy roztopionym masłem, smażoną cebulką lub smażonym wędzonym boczkiem.

Jeśli zostanie wam trochę pierogów, warto następnego dnia skosztować ich w wersji smażonej - są chrupiące i bardzo smaczne.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję