Szukaj w serwisie

×
30 sierpnia 2021

Pomysł na obiad – Knedle ze śliwkami

Anna Frach

Anna Frach

 

Sezon śliwkowy w pełni, warto więc dostępność tych owoców wykorzystać, nie tylko do pieczenia ciast ale również przygotowywania dań obiadowych. Jednym z moich ulubionych są knedle ze śliwkami.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Składniki na 14 knedli:

800 gram  ugotowanych ziemniaków

6 łyżek mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

2 łyżki masła

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Ziemniaki najczęściej  gotuję w ‘’mundurkach’’ i po wystudzeniu obieram, jednak dla tych mniej cierpliwych polecam ugotować obrane, pokrojone na mniejsze części ziemniaki. W tej opcji, warto dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej więcej.

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją i możemy dodać odrobinę oleju, wtedy będziemy pewni że knedle nam się nie posklejają.

W międzyczasie zajmiemy się owocami - truskawki obieramy z szypułek, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Możemy już też zająć się przygotowaniem rumianej bułki tartej, którą polejemy ugotowane knedle.

Na patelnię wsypujemy bułkę tartą i delikatnie ją przyrumieniamy, dodajemy masło i smażymy jeszcze chwilę, uważając, aby się nie przypaliło. Odstawiamy z ognia, przed samym polaniem knedli, jeszcze bułkę tartą podsmażymy.

Po ostudzeniu, ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków tak, aby nie były wyczuwalne grudki.

Do ziemniaczanej masy, dodajemy jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli.

Wyrabiamy ciasto, które przypominać będzie swoją konsystencją ciasto na kopytka.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, szklanką wykrawamy okrągłe placuszki. Na środku każdego z nich umieszczamy truskawkę i dokładnie sklejamy, tak aby utworzyła nam się kuleczka z ciasta z truskawką wewnątrz.

Ulepione knedle, gotujemy partiami we wrzącej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, powinno się gotować knedle około 3 minut.

Ugotowane knedle, wykładamy na talerz, polewamy gorącą bułką tartą i posypujemy cukrem.

Smacznego!

Anna Frach / TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję