Szukaj w serwisie

×
6 listopada 2017

Maślane bułeczki śniadaniowe z makiem lub kruszonką

Ja uwielbiam świeże pieczywo, dlatego też staram się jak najczęściej w domowym zaciszu "popełnić" jakiś chrupiący chlebek, pyszne rogaliki, chałkę czy bułeczki.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Tym razem padło na bułki maślane, to drugi raz kiedy je robię. Pierwsze piekłam w okrągłej foremce, poukładane blisko siebie i wyszły tak:

Fot. Anna Frach/TheFad

Dzisiaj postanowiłam upiec normalne bułeczki, z których przygotuję kanapki na drugie śniadanie.

Bułki maślane

500 gram mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
70 gram cukru
szczypta soli
40 gram świeżych drożdży
175 ml ciepłego mleka
40 gram rozpuszczonego masła

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 15 minut aż zaczną pracować.
Mąkę przesiewamy do miski (w moim przypadku misy robota kuchennego, którym będę wyrabiać ciasto), wlewamy drożdże, delikatnie mieszamy (jeszcze nie wyrabiamy) i pozostawiamy na kolejne 15 minut, zabezpieczając ciasto przed wysuszeniem kuchenną ściereczką.

Fot. Anna Frach/TheFad

Do misy wsypujemy i wlewamy cukier i jajka i rozpoczynamy wyrabianie. Po chwili, kiedy jajka i cukier ładnie się już połączą z mąką, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.

Ciasto na bułki wyrabiamy jeszcze przez około 10 minut, a następnie pozostawiamy je w misie aby odpoczęło. Po tym czasie, zarabiamy je ponownie, tym razem ręcznie.

Przygotowujemy blaszkę - ja wykładam prostokątną blachę papierem do pieczenia, na który układam bułki.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Ciasto drożdżowe dzielę na kawałki (około 95 gram każdy) i formuję z niego bułki. Najlepiej jest formować je na lekko podsypanym mąką blacie kuchennym. Dłoń powinna być lekko zgięta - tworząc jakby daszek nad ciastem i kulistymi ruchami, formujemy okrągłą bułeczkę.

Każdą z  bułek, układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

Teraz czas na posypkę, możecie wykorzystać suchy mak, sezam lub kruszonkę.

W kubeczku roztrzepujemy jajko z łyżką wody i przy pomocy pędzelka smarujemy nim bułki. Należy robić to delikatnie, żeby ciasto nie opadło. Każdą bułeczkę posypujemy przygotowaną posypką i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika (góra-dół) na około 25 minut.

Smacznego!

Anna Frach



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję