Szukaj w serwisie

×
14 sierpnia 2017

Lecznicze działanie miodu

 

Od najdawniejszych czasów, miód pszczeli jest znany jako naturalna substancja odżywcza o działaniu regenerującym i leczniczym. Zjadanie nawet dużych ilości miodu nie me negatywnego działania na nasz organizm, ponieważ biologicznie aktywny miód zawiera substancje stymulujące metabolizm organizmu.

Korzyści płynące z jedzenia miodu:

     Wspomaga utratę wagi
     Jest używany do leczenia ran
     Działa przeciwkaszlowo
     Pomaga zasnąć
     Wspomaga leczenie łupieżu
     Napój Energii Naturalnej
     Przydatny w pielęgnacji skóry
     Poprawia pamięć
     Pobudza system immunologiczny
     Pomaga z opryszczkami
     Uspokaja problemy zatokowe
     Pomaga osobom z chorobami dziąseł
     Leczy zakażenia spowodowane przez drożdżaki
     Zapobiega oraz pomaga leczyć wypryski

Istnieje wiele rodzajów miodów naturalnych, które swoimi właściwościami mogą wspomóc nasze zdrowie i poprawić kondycję naszego organizmu.

Miód rzepakowy najlepszy jest na wątrobę, drogi żółciowe, serce, naczynia wieńcowe. Jest przydatny podczas leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia

Miód akacjowy działa na człowieka uspakajająco i wzmacniająco. Przydatny jest także w zaburzeniach dotyczących przewodu pokarmowego nerek i układu moczowego. Pomaga także przy kuracji podczas przeziębienia.

Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty czasem z odcieniem zielonkawym lub bursztynowym. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, przeciwgroączkowo, napotnie oraz wykrztuśnie.

Miód gryczany działa odtruwająco, a poza tym jest bardzo dobry na układ krążenia, wątrobę, miażdżycę, niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza.

Miód wrzosowy najlepszy jest na nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalne jamy ustnej i gardła, stany zapalne jelita.

Miód wielokwiatowy - jeżeli czujesz się wyczerpany psychicznie lub fizycznie- ten miód jest dla Ciebie. Jest dobry także na stany alergiczne dróg oddechowych, na serce i naczynia krwionośne.

Miód nektarowo-spadziowy najlepszy jest na stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i układ krązenia oraz na zaburzenia trawienia.

Miód spadziowy ze spadzi liściastej najlepszy jest na nerki i drogi moczowe oraz na wątrobę i drogi żółciowe.

Miód spadziowy ze spadzi iglastej najlepszy jest na dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia biegunki choroby serca i naczyń oraz na nerwice.

Miody z dodatkami ziół tak zwane miody wbogacone

Miód z dodatkiem mięty, ma działanie między innymi: odświeżająco- dezynfekujące, uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych.

Miód z dodatkiem pokrzywy, korzystnie wpływa na leczenie układu moczowego. Zapobiega anemii, działa krwiotwórczo. Wzmacnia kondycję skóry, paznokci, włosów.

Miód z dodatkiem melisy - pozytywnie wpływa na skołatane nerwy. Łagodzi problemy trawienne. Użyteczny komponent na depresję powodującą kołatanie serca. Działa uspokajająco.

Miód z dodatkiem kwiatu głogu, stosuje się w stanach łatwego męczenia się, wspomaga Leczenie upośledzonej wydolności serca, w zaburzeniach krążenia krwi.

Miód z dodatkiem soku aloesu, wykazuje działania m. innymi: przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Działa jako środek przeczyszczający, przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.

Miód z imbirem działa na trawienie i krążenie krwi. Łagodzi bóle żołądkowe i zębów. Pobudza system odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniu i kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Obniża poziom cholesterolu. Dezynfekuje jamę ustną. Uważany jest jako afrodyzjak.

Miód z dodatkiem wanilii ma wspaniały smak, działa uspokajająco i poprawia nastrój.

Miód z czosnkiem, posiada bardzo dobre właściwości lecznicze. Już w niewielkich ilościach działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, żółciopędnie, przeciwmiażdżycowo. Tak spreparowany miód poprawia trawienie, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

Miód z dodatkiem wyciągu z mniszka usprawnia trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Usuwa nadmiar wody z organizmu. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia kondycję skóry.

Miód z lawendą posiada właściwości uspokajające, przeciwskurczowe, żółciopędne, bakteriostatyczne i dezynfekujące

Miód z cynamonem jest doskonały do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu oraz do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Mieszanka miodowo - cynamonowa ma działanie antyseptyczne.

Miody z dodatkiem wyciągów owocowych

Miód z dodatkiem róży jadalnej wzbogaca walory zdrowotne miodu o witaminę C, , E, P, K , witamin z grupy B.

Miód z dodatkiem owoców aronii stosuje się u rekonwalescentów i osób ogólnie osłabionych dzięki zawartości dużej ilości witamin m. innymi C i P. Polecany w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia krwi, katarze żołądka i żylaków odbytnicy,

Miód z dodatkiem soku malinowego jest używany w czasie przeziębień, angin, infekcji bakteryjnych i wirusowych jako środek napotny. Medycyna ludowa poleca maliny w przypadku niedokrwistości.

Miód z pomarańczą wzbogaca go o walory smakowe i Wit. B1, B2. B6, C

Miód z cytryną działa antyprzeziębieniowo i antygrypowo

Kupując miód, warto pamiętać że ten prawdziwy ma konsystencję gęstego syropu, który podczas nalewania na talerzyk będzie przyjmował kształt stożka.



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję