Szukaj w serwisie

×
6 września 2017

Anglia od kuchni – historia ”cucumber sandwich” – najpopularniejszej kanapki na świecie

Oto krótka historia cucumber sandwich - jest rok 1870, Indie zmagają się z nieustającym upałem. Grupa brytyjskich żołnierzy znalazła schronienie przed palącymi promieniami słońca w herbaciarni. Dla poprawy samopoczucia, zamawiają dzbanek herbaty Darjeeling i talerz wykwintnych kanapek, sporządzonych z chleba obłożonego, cienkimi jak papier plasterkami zielonego ogórka.

low_tea_1920x1280_jpg_600x370_crop-scale_upscale_q85

Może herbata i kanapki, to nie jest coś, co większość Europejczyków kojarzy z menu na upalne dni, ale kiedy Brytyjczycy skolonizowali subkontynent indyjski pod koniec XIX wieku, do swoich angielskich domów, przywieźli modę na nowy przysmak - kanapki z ogórkiem i maślanym chlebem.

Wiele lat później, naukowcy odkryli, że kombinacja soczystego ogórka i maślanego chleba, pozwala na skuteczne chłodzenie organizmu w upalne dni.

Wkrótce kanapka z ogórkiem zrewolucjonizowała kuchnię na całym świecie i jest do dzisiaj traktowana, jako ''cool'' przysmak.

cucumber-tea-samdwiches-taste

 

Co sprawia,  że ogórek jest tak wyjątkowym warzywem?

Ogórek zielony pochodzi z Indii a jego historia sięga blisko 3 tysięcy lat. Do Anglii pierwsze ogórki trafiły pod koniec XIV wieku, ale nie były stosowane, jako dodatek do kanapek, aż do epoki wiktoriańskiej, kiedy zaczęto je podawać, jako przekąskę do popołudniowej herbaty.

Ze względu na znikomą wartość odżywczą (ogórki z 95% składają się z wody), danie zyskało popularność wśród wyższych sfer, jako przekąska przed kolacją. Biedota wolała nie tracić pieniędzy na pożywienie zawierające tak mało białka.

W epoce edwardiańskiej, duży rozwój przemysłu wydobywczego oraz tania siła robocza, spowodowały, że ogórki zaczęto uprawiać w szklarniach i dostępność do nich była non stop, bez względu na porę roku. Coraz częściej, kanapki z ogórkiem pojawiały się też na stołach klasy średniej, jako podwieczorek.

Wkrótce wiadomość o właściwościach odświeżających kanapek z ogórkiem dotarła do Afryki i Australii, gdzie stały się hitem.

Danie zdobyło takie uznanie, że kanapkami z ogórkiem, zostali uraczeni królewscy goście podczas Złotego Jubileuszu Królowej Wiktorii w 1887 roku.

Częstowani nimi byli również pasażerowie pierwszej klasy linie lotniczych Indian Airlines.

W sztuce Oskara Wilde`a pt. "Bądźmy poważni na serio", Algernon Moncrieff przygotowuje stos kanapek na wizytę Lady Bracknlell. Zdziwiona pyta -''dlaczego kanapki z ogórkiem? Cóż za lekkomyślna ekstrawagancja w tak młodym wieku".

Obecnie istnieje wiele odmian klasycznej kanapki z ogórkiem - między innymi jest to kanapka z tuńczykiem, ogórkiem i jajkiem, amerykańska pasta do chleba zwana ''benedyktyńską'' sporządzona  z puree z ogórków i twarogu.

Dyskusja nad przepisem na idealną kanapkę z ogórkiem wciąż trwają - bo czyż należy dodawać do niej majonez czy nie dodawać? A chleb powinien być chrupiący czy wręcz przeciwnie, miękki i pulchny?

cucumber-sandwiches

Według amerykańskich naukowców najmodniejsza pozostanie wersja kanapki z lekko chrupiącego chleba razowego, z plasterkami ogórka, delikatnie maźnięta majonezem i posypana solą morską.

Tradycjonaliści nie będą zachwyceni. Ci najbardziej zatwardziali zawsze będą preferować brytyjska kanapkę z ogórkiem odsączonym z nadmiaru wody, posypanym odrobiną soli, skropionym odrobiną soku z cytryny, i ułożonym między dwoma trójkątnymi kawałkami białego chleba z masłem. Oczywiście w tej wersji nie ma mowy o majonezie, choć dozwolonych jest kilka kropel oliwy z oliwek.

W każdym trazie, warto spróbować - szczególnie że letnie upały trwają.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję