Szukaj w serwisie

×
26 lipca 2017

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z kaszanki

Miały być paszteciki, ale jak sobie przypomniałam ostatnią batalię z zawijaniem i krojeniem tych rulonów z ciasta wypełnionych farszem, to odpuściłam. Bułeczki wyglądają schludniej, cieszą oko, złocistym kolorem. Dla urozmaicenia posypałam je makiem, ale również można wykorzystać do tego celu czarnuszkę lub kminek.. 

Fot. Anna Frach/ TheFad

Z podanej porcji przygotowałam 20 malutkich bułeczek.

Składniki na ciasto:

280 gram mąki pszennej

150 ml letniego mleka

30 gram rozpuszczonego masła

5 gram drożdzy suchych

1 jajko

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

3 sztuki dobrej kaszanki

pół czerwonej cebuli

pół białej cebuli

łyżeczka oleju

1 łyżeczka majeranku

pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego

pieprz, sól do smaku

Masło rozpuścić, zmieszać z mekiem i cukrem. Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i jajkiem. Dodać mleko z masłem i cukrem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Przygotowane ciasto, włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Fot. Anna Frach/ TheFad

Teraz przygotowujemy farsz. Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. dodajemy pozbawioną osłonek kaszankę i razem podsmażamy. Doprawiamy majerankiem i zielem angielskim. W razie konieczności jeśli kaszanka jest zbyt mało pikantna możemy farsz posolić i popieprzyć. Farsz pozostawiamy do ostudzenia.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Wyrośnięte ciasto ponownie, dokładnie wyrabiamy. Formujemy wałek i dzielimy go na około 20 kawałków. Każdy kawałek dokładnie rozpłaszamy lub delikatnie rozwałkowujemy na placuszek, na środku układamy farsz i formujemy coś na kształt sakiewki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skrętem do dołu.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Uformowane bułeczki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie, bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem lub rozpuszczonym masłem, posypujemy makiem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30-35 minut.

Bułeczki wyśmienicie pasują jako dodatek do barszczu albo jako zwykła przekąska. W wersji z nadzieniemz kaszanki  są fajną alternatywą dla popularnych pasztecików z mięsem czy z kapustą.

Smacznego!

 

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję