Szukaj w serwisie

×
23 sierpnia 2017

Domowe lody malinowe, bez maszynki

Z malinowej nalewki, pozostało sporo owoców - aż grzech wyrzucić. Postanowiłam pomęczyć się trochę przy ich odpestkowaniu a z pozostałego puree zrobić lekko alkoholowe lody malinowe.

Do tej pory, robiłam lody na bazie żółtek i śmietany, przy użyciu maszynki do lodów, jednak przepis który ostatnio otrzymałam od angielskiej przyjaciółki, jest banalnie prosty a przygotowanie lodów zajmuje naprawdę chwilkę (plus czas mrożenia oczywiście).

Składniki na 1 litr lodów

600 ml śmietanki Crème fraîche (francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu). Najlepszym zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietanka 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. 

300 ml mleka słodzonego skondensowanego

puree malinowe

Śmietanę (jest bardzo gęsta) ubijamy przez chwilę dodając w trakcie miksowania mleko skondensowane. Dodajemy malinowe puree, jeszcze chwilę miksujemy i przekładamy do plastikowego pudełeczka. Chowamy do zamrażalki i czekamy aż nabiorą odpowiedniej konzystencji.

Dzięki wysokiej zawartości tłuszczy w śmietanie, nie musimy się obawiać że lody będą zbyt twarde lub że pojawią się w nich grudki zamarzniętej wody. Są kremowe i puszyste i z łatwością się je nakłada.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję