Dieta śródziemnomorska ma najwięcej udowodnionych, najkorzystniejszych efektów dla zdrowia. Łączy w sobie produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe tj. ryby, owoce morza, oliwa z oliwek i całe bogactwo warzyw, często spożywanych w formie nieprzetworzonej, co powoduje, że ten model żywieniowy doczekał się miana najzdrowszej diety świata. Jej skuteczność i wspaniałe właściwości zdrowotne, potwierdzają liczne badania.
Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetów Las Palmas i Navarra, którzy przeprowadzili czteroletnie badania z udziałem ponad 10 tys. osób, informują, że dieta śródziemnomorska, może chronić nie tylko przed rakiem i chorobami serca, ale również przed depresją. Badania te zostały opisane na łamach "Journal of the American Medical Association".
Według naukowców, na naszych talerzach powinny znaleźć się warzywa, owoce, ryby, ziarna zbóż, orzechy i rośliny strączkowe. Wszystko to suto zakrapiane oliwą z oliwek, która podnosi poziom serotoniny i jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zredukować powinniśmy natomiast spożycie czerwonego mięsa.
Naukowcy zaobserwowali, że ryzyko rozwoju depresji było o ponad 30 proc. mniejsze u osób, których dieta była bogata w wyżej wymienione składniki.
Z kolei, naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego w Melbourne (Australia) przeanalizowali wyniki badań przeprowadzonych w latach 2000-2015 i doszli do wniosku, że dieta śródziemnomorska pozytywnie wpływa na funkcjonowanie poznawcze człowieka – poprawia koncentrację, pamięć i zdolności werbalne. Szczególnie dobrze oddziałuje ona na pamięć długotrwałą i roboczą oraz funkcje wykonawcze związane z planowaniem i rozwiązywaniem problemów.
dieta śródziemnomorska zmniejsza stan zapalny organizmu, zaopatruje ciało w niezbędne składniki odżywcze (mikroelementy, witaminy i minerały), wzmaga metabolizm, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zwiększa stężenie polifenoli we krwi, a także prawdopodobnie zmienia skład mikrobioty jelitowej. Dzięki temu polepsza funkcjonowanie poznawcze u młodych, jak również opóźnia spadek sprawności umysłowej u osób w podeszłym wieku.