Szukaj w serwisie

×
2 maja 2018

Deser na niedzielę – Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną, to ciasto które do tej pory kupowałam w cukierni. Jest lekka, smaczna i z reguły każdemu przypada do gustu.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Ponieważ w miejscu gdzie mieszkam, nie ma polskich cukierni, a dostęp do deserów i ciast w polskich sklepach jest mocno ograniczony, postanowiłam sama popełnić w/w roladę i ... udało się!

Możecie wierzyć lub nie, ale roladę biszkoptową robi się błyskawicznie, jest wyjątkowo prosta w wykonaniu i raczej nie ma szans by ją zepsuć. Jest pyszna, lekka jak chmurka, puchata i co najważniejsze bardzo, ale to bardzo łatwa. Zróbcie ją raz, a na pewno będzie waszym ulubionym deserem na wieki.

Tak więc do dzieła!

Na jedną roladę o długości około 40 cm, potrzebujemy:

Na ciasto:

2 łyżki mąki pszennej
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1/4 szklanki gorącej wody

Na masę śmietanową:

300 ml słodkiej smietanki 30% (w Anglii whipping cream)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 opakowanie 250 gram serka mascaropne

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Żółtka mieszamy dokładnie dolewając do nich gorącą wodę i partiami przelewamy do ubitych białek, razem miksujemy na zmniejszonych obrotach.

Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i przesiewamy przez gęste sito. W trzech partiach dodajemy do masy jajecznej, mieszając już nie mikserem a kuchenną trzepaczką lub tzw. rózgą.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Płaską dużą blachę o wymiarach około 40cm x 35cm (to standardowa, duża płaska blacha, zazwyczaj na wyposażeniu każdego piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy, przekładamy masę biszkoptową i dokładnie ją rozsmarowujemy na całej powierzchni. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, do zrumienienia.

W międzyczasie przygotowujemy czystą i wyprasowaną ściereczkę do naczyń, w którą będziemy zawijać nasz biszkopt.

Fot. kuchniawformie

Upieczone ciasto,wyciągamy z formy i przekładamy na rozłożoną ściereczkę papierem do góry. Kiedy lekko ostygnie, ściągamy papier, a biszkopt zwijamy razem ze ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Fot. Anna Frach/ TheFad


Teraz czas na masę śmietanową. W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dadajemy serek mascarpone. Ja dodaje również 1 opakowanie usztywniacza do śmietany ŚmietanFix.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Roladę rozwijamy ze ściereczki, smarujemy cały płat ciasta śmietaną,pozostawiając nieposmarowane brzegi (około 1 cm). Delikatnie ale szczelnie zawijamy w roladę. Ciasto wkładamy do lodówki i pozostawimay w niej przez około 2 godziny do stężenia rolady - będzie odpowiednio wilgotna i doskonale będzie nam się ją kroiło.
Po wyciągnięciu z lodówki roladę możemy dowolnie udekorować - możemy posypać ją cukrem pudrem albo jeśli wollicie polać czekoladą.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję