Szukaj w serwisie

×
5 stycznia 2018

Chrupiący chleb, pieczony w naczyniu żaroodpornym

Anna Frach

Anna Frach

Przepis jest banalnie prosty, wymaga jedynie kilkunastu godzin czasu, niezbędnych do wyrośnięcia ciasta chlebowego. Najlepiej więc przygotować je wieczorem a rano będziemy mogli się cieszyć smakiem świeżego chleba na śniadanie.

 

Piekłam już chleby nie raz, jednak po raz pierwszy skorzystałam z przepisu który polega na pieczeniu chleba w garnku. Z braku garnka rzymskiego (glinianego), wykorzystałam do upieczenia mojego chleba - szklane naczynie żaroodporne z przykrywką. Sprawdziło się w 100%. Chlebek wyszedł pięknie zrumieniony, wyrośnięty i z rewelacyjnie chrupiącą skórką.

 

Fot. Anna Frach/ TheFad

Przepis jest banalnie prosty, wymaga jedynie kilkunastu godzin czasu, niezbędnych do wyrośnięcia ciasta chlebowego. Najlepiej więc przygotować je wieczorem a rano będziemy mogli się cieszyć smakiem świeżego chleba na śniadanie.

Na 1 okrągły bochenek chleba o średnicy ok 26 cm potrzebujemy:

500 gram mąki pszennej chlebowej

1 i 1/2 łyżeczkę soli

1 łyżeczkę cukru

300 ml zimnej wody

17 gram drożdży świeżych

3 łyżki zakwasu chlebowego (opcjonalnie)

opcjonalnie kminek, mak, ziarna zbóż

Drożdże i cukier rozprowadzamy w wodzie  aż do ich całkowitego rozpuszczenia. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i ewentualnymi dodatkami (kminek, mak). Do miski z mąką wlewamy zakwas oraz drożdze rozprowadzone w wodzie i mieszamy. Możemy skorzystać z robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych.

Całość przykrywamy w misce folią spożywczą i odstawiamy na około 18 godzin.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Po tym czasie, ciasto przekładamy na wysypany mąką blat (ciasto będzie rzadkie i klejące), ciasta nie wyrabiamy jedynie kształtujemy  bochenek, zawijając brzegi ciasta pod spód i odkładamy  na dobrze oprószoną mąką, czystą ściereczkę kuchenną na około 25 minut.

W międzyczasie, do zimnego piekarnika wkładamy przykryte naczynie w którym będziemy piekli nasz chleb. Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni Celsjusza (puste naczynie wkładamy do zimnego piekarnika, w przeciwnym razie nam popęka). Po około 20 minutach (naczynie powinno być już odpowiednio nagrzane) ostrożnie wyciągamy naczynie z piekarnika, ściągamy pokrywkę i przekładamy ze ściereczki do naczynia, nasze ciasto chlebowe i nacinamy je ostrym nożem. Naczynie żaroodoprne  z ciastem chlebowym przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

Chlebek ładnie nam wyrośnie ale nie będzie jeszcze zrumieniony, dlatego po wskazanych 30 minutach naczynie odkrywamy i w tej samej temperaturze pieczemy chleb jeszcze przez około 20 minut, do zrumienienia skórki.

Po upieczeniu, przekładamy chleb na metalową kratkę do ostygnięcia.

Smacznego!

Anna Frach /TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję