Szukaj w serwisie

×
14 czerwca 2021

Anglia od kuchni – „Ropucha w dziurce”

Anna Frach

Anna Frach

W XVIII i XIX wieku potrawę zwykle przyrządzano nie z wykorzystaniem kiełbasy, lecz kawałków dowolnego mięsa, często wołowiny. Wiele przepisów z tego okresu sugerowało wykorzystanie najtańszych dostępnych rodzajów mięsa oraz resztek.

 

„Toad in the hole” czyli "ropucha w dziurce",  to kiełbaski zapiekane w cieście podobnym do yorkshire pudding.

Pierwsze wzmianki o potrawie pojawiły się w XVIII wieku w dzienniku sklepikarza Thomasa Turnera. A pierwsze odnotowane użycie nazwy „toad in the hole” pochodzi  z 1787 roku. Dziwna nazwa posiłku, prawdopodobnie nawiązuje do jego wyglądu.

"Toad in the hole"  by Julie Crampton, fot. TheFad
"Toad in the hole" by Julie Crampton, fot. TheFad

W XVIII i XIX wieku potrawę zwykle przyrządzano nie z wykorzystaniem kiełbasy, lecz kawałków dowolnego mięsa, często wołowiny. Wiele przepisów z tego okresu sugerowało wykorzystanie najtańszych dostępnych rodzajów mięsa oraz resztek. Dzięki swojej przystępności potrawa zyskała popularność wśród niezamożnej części społeczeństwa. Nie spotkała się jednak z uznaniem klas wyższych.

Ja miałam okazję jeść „toad in the hole” po raz pierwszy w ubiegłym tygodniu na kolacji u Julii i Adriana, z którymi na zmianę uczymy się  kuchni angielskiej i polskiej.

toad-in-the-hole-6

Jestem ogromnie szczęśliwa że naszym angielskim przyjaciołom smakuje polska kuchnia – są prawdziwymi fanami śląskiej rolady z czerwoną kapustą i białymi kluskami, żurku i czerwonego barszczu, lubią bigos i pierogi, chwalą makowce i mazurki.

„Toad in the hole”, to kolejna angielska potrawa, która wbrew obiegowej opinii o angielskiej kuchni, mile mnie zaskoczyła. Może dlatego, że jestem prawdziwą fanką yorkshire pudding? Oczywiście wiele zależy od jakości kiełbasy – jeśli zostaniecie poczęstowani typową „kartonową” suchą i bez smaku angielską kiełbaską, możecie się rozczarować ale z powodzeniem można użyć do przygotowania tej potrawy dobrą polską kiełbaskę lub jedną z białych niemieckich kiełbas dostępnych w Lidlu czy Aldi.

Składniki na 4 porcje

100 gram mąki

1/2 łyżeczki musztardy w proszku

szczypta soli

1 jajko

300 ml mleka

tymianek

8 kiełbasek (mogą być parówki lub biała kiełbaska)

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 posiekane cebule

1 łyżeczka brązowego cukru

500 ml rosołu

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.

W dużej misce mieszamy dokładnie składniki na yorkshire pudding - mąkę, musztardę, sól, jajko i powoli dolewamy mleko. Ciasto musi być dokładnie rozmieszane, tak aby nie było grudek i powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Kiełbaski podsmażamy na patelni na lekko rumiany kolor. Do piekarnika wkładamy na około 15 minut foremkę (może być szklane naczynie żaroodporne) z 2 łyżkami oleju. Po wskazanym czasie naczynie ostrożnie wyciągamy, układamy w nim podsmażone wcześniej kiełbaski i zalewamy przygotowanym ciastem. Ciasto zacznie skwierczeć i zwiększać swoją objętość już podczas wlewania go do formy.

Foremkę z zawartością wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem na około 40 minut, aż ciasto urośnie, zarumieni się i zyska chrupiącą skórkę.

Przygotowujemy sos- posiekaną cebulę smażymy na łyżeczce oleju przez 20 minut, na lekko rumiany kolor. Na 5 minut przed końcem smażenia posypujemy ją cukrem, dodajemy łyżkę mąki i jeszcze chwilę razem prażymy na patelni. . Powoli wlewamy rosół i dokładnie mieszamy, tak aby nie dopuścić do powstania grudek. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.

Upieczoną potrawę kroimy na kawałki i polewamy sosem.  Podajemy z ziemniakami purre, pieczonymi warzywami lub surówką  coleslaw.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję