Anna Frach
Deser, potocznie zwany crumble, możecie przygotować z różnymi owocami - świetnie smakuje z rabarbarem, owocami leśnymi czy brzoskwiniami.
Apple crumble, jest trochę podobny do naszej szarlotki, ale ze względu na swoją konsystencję podawany jest najczęściej w miseczce a nie na talerzyku - obowiązkowo polany custardem lub śmietaną. Jest wyjątkowo aromatyczny, a dzięki dużej ilości kruszonki, bajecznie trzeszczy pod zębami.
Przepis na Apple crumble dla 6-8 osób
Składnniki na nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
80 gram brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka wody
Składniki na kruszonkę:
250 gram mąki pszennej
170 gram zimnego masła
150 gram brązowego cukru
2 łyżki proszku budyniowego
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w grube półplasterki, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i cukier wanilinowy. Gotujemy przez około 5 minut tak, aby zmiękły ale się nie rozpadły. W miseczce mieszamy skrobię z łyżką wody tak, aby powstał gładki syrop i dolewamy do jabłek. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
Tak przygotowane jabłka, przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Teraz czas na kruszonkę.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek budyniowy, dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy opuszkami palców, tak aby powstała kruszonka, którą dokładnie posypujemy znajdujące się już w żaroodpornym naczyniu jabłka.
Dokładnie wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 40 minut.
Po tym czasie, kiedy warstwa kruszonki jest już cudownie rumiana i chrupiąca - apple crumble nadaje się już do jedzenia. Oczywiście serwujemy go na ciepło, polany custardem na który przepis znajdziecie tutaj.
Taki deser, potocznie zwany crumble, możecie przygotować z różnymi owocami - świetnie smakuje z rabarbarem, owocami leśnymi czy brzoskwiniami.
Smacznego!